Un poble amb encant

A la comarca de l'Alt Empordà, situem Sant Llorenç de la Muga a l'alta vall de la Muga, en una zona també coneguda com l'Empordà de muntanya o la Garrotxa d'Empordà pel seu terreny muntanyós.

El nucli urbà es troba situat en un pronunciat meandre del riu La Muga, que travessa el terme municipal en un recorregut d'onze quilòmetres, en els que s'hi troben diversitat de gorgues que conviden a banyar-s'hi.

El recinte emmurallat d'època medieval destaca pel seu bon estat de conservació, així com la majoria de les cases del casc antic. Passejant pel centre de Sant Llorenç trobarà racons molt agradables que formen part de la història del poble. La muralla configurada per les mateixes cases, els tres portals d'accés, diferents torres circulars o de base quadrada ubicades al mig de la muralla, l'església parroquial de Sant Llorenç o el canal de rec que travessa el casc antic pel nord de la muralla on s'hi conserven rentadors públics i també alguns de privats.

Ja fora muralles, el Castell de Sant Llorenç, de propietat privada i ja documentat al s. XIII i la Torre de Guaita o dels moros acabaven de configurar un sistema defensiu complex per l'època.

Amb poc més de 230 habitants, Sant Llorenç conserva l'esperit d'un poble rural tranquil i acollidor, obert al visitant, amb diversitat d'activitats durant tot l'any.

Les muntanyes de Sant Llorenç, de poca altitud i amb un gran ventall de camins rurals, corriols i pistes forestals li permetran gaudir d'aquest espai natural tot l'any, amb paisatges canviants segons l'estació. Trobarà gran quantitat de rutes senyalitzades per realitzar a peu o en btt, amb diferents nivells de dificultat: el GR-11, la transpirinenca en btt, el Camí Natural de La Muga, els senders locals, la xarxa d'itineraris BTT de Salines Bassegoda o la xarxa de senders d'Itinerànnia. Altres activitats segons l'estació de l'any que pot practicar al nostre entron natural són la caça a l'hivern, la pesca, els bolets a la tardor i a la primavera, i a l'estiu... banyar-se al riu.

Dispersats per aquest territori de muntanyes vora al riu, hi trobarà petits tresors arquitectònics com l'ermita de Sant Jordi, l'oratori de Sant Ponç, l'ermita i el pont de Sant Antoni vora La Muga, l'ermita i la font de Palau, el Pont Vell, la Font del Lleó...

Per tant, Sant Llorenç de la Muga li ofereix un territori tranquil i reposat, i un entorn rural de petites muntanyes per gaudir de la natura tot l'any, ideal per compartir amb la família, la parella o els amics.

Si visita Sant Llorenç per primera vegada, segur que no el deixa indiferent!