Biblioteca

INFORMACIONS D'INTERÈS

Carrer del Barri, 28

Oberta els dilluns, dimecres i dissabtes no festius de 6 a 8 de la tarda. Recordeu que teniu la bústia de retorn de llibres a la vostra disposició les 24 hores.

Per contactar amb nosaltres fora d'horari: 606608286, Carme Vergés (Can Mandra)

Correu electrònic: biblioteca@santllorencdelamuga.cat

Podeu consultar el catàleg en el següent enllaç: https://santllorencdelamuga.microbi.cat/

Façana de la biblitoeca

La biblioteca té com a objectiu principal facilitar instruments que ajudin a satisfer les necessitats d'informació, educació, cultura i lleure de tot el poble. Ha de ser un centre d'accés a la cultura local, així mateix, esdevenir un espai de relació i sociabilitat; un espai tranquil on poder triar llibres, llegir o estudiar. Vol ser un centre de promoció de la lectura així com un espai on poder dur a terme activitats per a petits i grans. En aquests moments, ja tenim més de 3370 llibres catalogats, hem arribat als 100 carnets d’usuari i portem uns 300 préstecs de documents tant del fons propi com de la Biblioteca Fages de Climent de Figueres.

Com a novetat, aquesta tardor l’Ajuntament ha instal·lat finestres i una porta nova. Aviat hi haurà també més estanteries per fer-hi cabre tots els llibres que ens han arribat a través de les donacions que anem rebent i de les que no podem estar més agraïdes.

Clubs de lectura 2023-2024:

Club de lectura d'adults

Gràcies a la gestió de la Biblioteca Fages de Climent de Figueres, aquest curs us podem tornar a oferir el club de lectura per a adults. És la segona edició, oferim 20 places i les trobades es fan el tercer dilluns de cada mes.

El dia 16 d'octubre varem fer la primera trobada per comentar el llibre Reflexos en un ull daurat de Carlson McCullers. Ja hem llegit també Feliçment, jo soc una dona, de Maria Aurèlia Capmany, que va estat molt ben valorada per tothom qui va participar de la tertúlia del mes de novembre.

El tercer llibre, Ricard III de Shakespeare, traduït magníficament per Joan Sellent, és el text d’una producció que es va representar l’any 2017 a la Sala Gran del Teatre Nacional de Catalunya. Ara estem llegint La impaciència del cor, d’Stefan Zweig, considerat un dels millors llibres de l’autor nascut a Viena i del que se n’ha fet una pel·lícula que podeu trobar a Filmin.

Si hi teniu interès, no dubteu a contactar amb nosaltres o venir a la biblioteca dins l’horari d’obertura.

Podeu descarregar la programació sencera a l'enllaç de sota:

Club de lectura Juvenil: Si ets jove i tens ganes de llegir i compartir lectures, vine a la biblioteca. Si sou prous nois i noies podem programar un club de lectura juvenil. Animeu-vos-hi!

ACTIVITATS

Activitats familiars:

Aquest desembre hem gaudit dels Contes d’hivern a la vora del foc, explicats per les nostres voluntàries el dia 8 al matí, amb l’assistència de força mainada que, a part d’escoltar els contes, van poder agafar en préstec els que van trobar més interessants. 

Per celebrar amb les famílies el primer any de dinamització de la biblioteca, el 22 de juliol vam programar un taller participatiu: “Crea la teva història”, amb la Formigueta Curiosa.  Petits i grans vam gaudir molt d'aquesta activitat tan divertida i creativa.  Si voleu podeu passar per la Biblioteca per conèixer el Tor, la Tuga i l’Olaf Muga i les seves històries. 

La resposta és en els llibres. Aquesta va ser la proposta d’en Jaume Centelles, un mestre de mestres, un mag del foment de la lectura que va fer passar una boníssima estona a petits i grans. Era molt fàcil deixar-se contagiar per la seva passió per la lectura i els contes, posant en valor la tradició oral d’explicar els contes a la mainada.

Va visitar-nos el dia 10 de juny i, a més del seu temps i de totes les històries que ens va deixar, va fer donació d'alguns llibres infantils i juvenils que podreu trobar a la biblioteca.

Projecció documental:

El 14 d’octubre vam projectar el documental “Llers, el poble que va esclatar en mil bocins” i el vam poder comentar amb la seva coordinadora, la Maite Oliva, i l’historiador Alfons Romero. Es tracta d’un documental molt emotiu, amb testimonis que van viure l’explosió del 8 de febrer del 1939 durant la retirada de les tropes republicanes. Al web http://www.llerscultura.cat/ hi podeu trobar el documental i les entrevistes íntegres. També vam saber que se n’ha fet una segona part: “Llers, l’herència d’un poble destruït”, que recull testimonis dels anys posteriors a l’explosió. Esperem que se’n pugui fer la projecció més endavant, us anirem informant.

Presentacions de llibres:

Al maig vam tenir en Xavier Sistach a la sala polivalent. Ens va presentar el seu llibre Les aventures d’Ida Pfeiffer, una viatgera i naturalista del segle XIX que, tota sola i amb pocs recursos, va fer dues voltes al món. Aquest biòleg, especialista en Història Natural Antiga dels Insectes, ens va fer una xerrada molt amena on vam descobrir un personatge interessantíssim. 

El dissabte 9 de desembre en Manel Alaió i Manubens ens va presentar el seu llibre: La repressió franquista. Represaliats i víctimes de la Guerra Civil a l’Alt Empordà, que ja teniu a la vostra disposició a la biblioteca municipal.

El dia 17 de novembre vam rebre Ernest Costa i Savoia i Quim Oliver “Xari”, president dels Amics de Sant Aniol, autor i editor del llibre Sant Aniol d’Aguja, que també teniu disponible a la biblioteca. Cal destacar que hi va haver molta participació de les persones assistents que van aportar les seves vivències personals i això va donar un valor especial a la xerrada.

El mes de setembre vam rebre en Joan Vergés que ens va presentar el seu llibre: “Mentre la Muga i l’Arnera ploraven”, en el qual recull les seves vivències com a mestre del poblat de la presa del pantà de Darnius-Boadella durant la seva construcció. El teniu disponible a la col·lecció local de la biblioteca.

Recital de poesia:

El 17 d’agost vam viure un vespre molt agradable al parc d’en Pep amb el recital de poesia a càrrec d’en Víctor Bonet Arbolí.

víctor bonetarbolí, fou biòleg i ara no és res, cosa més divertida que li permet fer de poeta.  Comença a fer recitals el 2008 i encara no ha acabat. Assaja diverses formes de presentar les diverses formes de la poesia en públic: sol, amb músics, amb altres poetes, amb artistes d’altres disciplines, disciplinadament llegint escrit o caòticament improvisant ... s’involucra també en l’activisme cultural amb associacions com ara Mugada i Gràcia Territori Sonor. El 2016 publica “El meu poble volia sortir volant” (Roure ed.) i des de llavors s’escarrassa a poder sortir volant de bon de veres amb nous poemes “diferents” que seran la base d’aquest recital. 

SERVEIS

Per utilitzar alguns serveis de la biblioteca és necessari tenir el carnet.
Per obtenir-lo només cal que presentis un document original d’identificació i que signis el full d’alta del servei.

El carnet és personal i no pot ser utilitzat per altres persones.
Els menors de 14 anys necessiten una autorització dels pares.
Tenir el carnet significa que s’accepten les normes de la biblioteca, les principals són les següents:

Retornar la documentació en el termini indicat.
Tractar correctament el material.
Evitar actituds que molestin altres usuaris.

Préstec de llibres i altres documents:

✓ Pots endur-te fins a 5 documents en préstec presentant el carnet de la biblioteca.
✓ El préstec és gratuït.
✓ El període de préstec és de 30 dies.
✓ Pots renovar el préstec anant a la biblioteca, trucant per telèfon o enviant un correu electrònic a biblioteca@santllorencdelamuga.cat, sempre que els documents no hagin estat reservats per altres persones.

Pots demanar llibres d’altres biblioteques.

Disposem dels materials següents:

✓Llibres
✓Revistes i diaris
✓Audiovisuals

Els pots consultar a la biblioteca o bé endur-te’ls a casa en préstec.

També organitzem:

✓Activitats culturals (presentacions de llibres, contacontes, tallers...)
✓Visites guiades per la biblioteca

Oferim altres serveis:

✓Consulta a internet
✓Ús d’ordinador
✓Connexió wifi

Clubs de lectura 2022-2023:

Primera edició del club de lectura d'adults

El balanç de la primera edició del club de lectura d'adults és molt positiu. El tercer dilluns de cada mes, ens trobàvem per comentar el llibre que havíem llegit durant el mes. Inicialment, vam obrir 10 places, però amb l’ajuda de la Biblioteca de Figueres, vam poder ampliar els exemplars disponibles de cada llibre. Hem acabat el club 15 participants. 

Vam programar dues activitats al voltant del Club de lectura: una sortida a l'Escala i la projecció de la pel·lícula "Matar a un ruiseñor". El mes de febrer vam llegir "De foc i de sang", un recull de contes de Víctor Català, i una de les nostres voluntàries va preparar la visita per conèixer els la casa natal i altres zones del poble de Caterina Albert. Al març, després de la trobada per comentar el llibre de Harper Lee, vam veure la pel·lícula protagonitzada per Gregory Peck, presentada i contextualitzada per una altra voluntària.

Us deixem la programació del 2022-2023 i us fem saber que teniu un exemplar de cada a la biblioteca per si us ve de gust llegir-ne algún. Nosaltres estarem encantades de comenar-los amb vosaltres. La lectura compartida es gaudeix encara més!