INFORMACIÓ SOBRE L'EPISODI DE TERBOLESA DE L'AIGUA DE LA XARXA

06/08/2024

Des del passat dia 13 de juny, que es va detectar terbolesa anormal a l’aigua del dipòsit municipal, es va declarar L’AIGUA NO APTA PEL CONSUM.

Aquesta no aptitud de l’aigua segueix vigent a dia d’avui, 7 d'agost, i segurament ho serà encara durant tot el mes d’agost.

A continuació detallem les actuacions que s’ha fet des d’aquell dia, 13 de juny.

El mateix dia que es detecta la incidència:

  • Comunicar la incidència al tècnic de salut pública de DIPSALUT de la Diputació de Girona. L’Ajuntament sol·licita cada any el programa de suport a la gestió municipal directa dels abastaments d’aigua de consum humà. Aquest programa inclou el seguiment de tots els protocols de manteniment de dipòsit i xarxa, formació del personal, analítiques trimestrals i anuals segons la normativa i l’assessorament davant de qualsevol incidència.
  • Comunicar la incidència al Departament de Salut de Girona. Des d’aleshores, permanent contacte amb l’inspector del Departament de Salut. Cada any l’Ajuntament passa una inspecció sanitària sobre la gestió de l’aigua que fa l’Ajuntament. Aquesta inspecció s’ha superat favorablement cada any sense cap incidència. I és aquest inspector el que ens va indicant els passos a seguir en tot moment i ens autoritza a fer una o altra actuació.
  • Declarar l’AIGUA NO APTA PER CONSUM i comunicar-ho als veïns a través del grup de difusió St. Llorenç Informa i mitjançant cartells als diferents espais municipals d’informació de tot el poble pel general coneixement.
  • Tallar l’aigua de totes les fonts públiques.
  • Obertura d’hidrants de la xarxa a diferents punts del poble per purgar la xarxa.

A la nit s’acaba de buidar el dipòsit d’aigua i a primera hora del matí del dia següent es neteja, s’inspecciona que el dipòsit no tingui filtracions, es fa el tractament de desinfecció i es torna a omplir d’aigua del pou. L’endemà l’aigua segueix essent tèrbola.

A partir de l’endemà de detectar la incidència, i sempre seguint les indicacions de l’inspector de salut i d’acord amb els serveis que ens presta DIPSALUT, s’han realitzat les següents actuacions:

  • Segon buidatge i neteja del dipòsit.
  • Purgues setmanals als diferents hidrants de la xarxa de distribució d’aigua del poble.
  • Analítica microbiològica, de nitrats, de ferro i manganès al dipòsit i a la xarxa.
  • Analítica específica de ferro i manganès a la captació del pou setmanalment i programada fins a finals del mes d’agost per veure l’evolució d’aquests minerals.
  • Compra d’un turbidímetre per mesurar la terbolesa diàriament al pou, dipòsit i xarxa.
  • Instal·lació d’una aixeta de desaigüe al pou per tal de purgar-lo.
  • Proposar la instal·lació de l’anterior bomba d’aigua que s’utilitzava per la captació d’aigua del canal de rec per pujar l’aigua al dipòsit abans de la construcció del nou pou de captació de Sant Antoni, i que l’Ajuntament va arreglar aquest hivern passat per tenir una alternativa. L’inspector no ho autoritza perquè requeriria disposar d’un filtre i a més a més són aigües superficials per la qual cosa no es pot garantir la seguretat microbiològica constantment ja que es troben en exposició permanent a qualsevol factor extern.
  • Es descarta comprar aigua en cru per fer el tractament posterior al dipòsit perquè el camió cisterna no pot accedir al dipòsit.
  • Contactar amb l’inspector de l’ACA perquè estigui al corrent de la situació.
  • Declarar a l’ACA els consums de la captació com anormals pel fet de la presència de manganès i ferro a la captació del pou. En cas contrari estariem penalitzats per consums d’aigua excessius en situació d’excepcionalitat.
  • Buscar els expedients de construcció del pou del 2004 i de les analítiques i informes de l’ACA que van autoritzar la construcció del pou de Sant Antoni.
  • 4 missatges més de recordatori als veïns (17/06/204, 28/06/2024, 12/07/2024 i 30/07/2024) informant que l’aigua segueix essent no apta per consum i d’informació de les actuacions/novetats que ens indica l’inspector.
  • L’Alcaldessa informa al Ple de 27 de juny i de 25 de juliol l’estat de les actuacions i les indicacions de l’inspector de salut. Recordem que els plens són oberts al públic i també es graven i es publica la gravació a la pàgina web de l’Ajuntament.
  • DIPSALUT ens fa arribar un model de filtre de minerals que es podria instal·lar abans d’entrar al dipòsit que han fet servir altres municipis amb problemàtiques similars.

El dia 3 d’agost 2024, la situació és la següent:

Es confirma que la terbolesa del dipòsit ve provocada perquè s’han trobat a les analítiques valors elevats de ferro i manganès. El manganès quan entra en contacte amb el clor dins el dipòsit pel seu tractament, s’oxida i aquest motiu fa que l’aigua del dipòsit i a la xarxa tingui un color de ferro rovellat. Per això hem d’anar fent les purgues setmanals a la xarxa obrint hidrants i llançant l’aigua, tal com ens ha indicat l’inspector de salut.

D’altra banda, l’inspector vol tenir analítiques setmanals fins a finals d’agost de manganès i ferro del pou i de la xarxa per poder confirmar si aquest mineral es manté present al pou, augmenta o disminueix. Mentre que de les analítiques microbiològiques i de nitrats tardem uns 5-7 dies a disposar dels resultats, de les analítiques de ferro i manganès que ens fa DIPSALUT tardem 15 dies a tenir resultats.

Les analítiques microbiològies han sortit sempre correctes i en cap moment hi ha hagut presència de nitrats.

Paral·lelament des de l’Ajuntament ja estem en contacte amb 4 proveïdors diferents que podrien instal·lar un filtre abans de l’entrada al dipòsit de l’aigua per tal de disposar de tota la informació per quan l’inspector ens autoritzi a fer aquesta actuació. Així la podrem contractar per urgència i escurçar així terminis. També hem demanat una analítica completa a DIPSALUT ja que l’inspector ja ens ha informat que abans d’autoritzar el filtre caldrà disposar d’aquesta analítica. Ja la tenim encarregada.

D’ altra banda estem en contacte amb l’ACA per trobar el finançament per instal·lar aquest filtre que segurament autoritzarà l’inspector en les properes setmanes, i per això és imprescindible que l’informe que l’inspector de salut, aconselli la instal·lació d’aquest filtre, per tal que pugui incloure’s aquesta recomanació com una actuació subvencionable per l’ACA. Si ho fem sense l’informe de l’inspector de salut que recomana i autoritza aquesta instal·lació, llavors no podrem acollir-nos a les subvencions per emergència de l’ACA, i l’Ajuntament no té possibilitat de finançar aquesta inversió. Per aquest motiu és imprescindible esperar aquest informe.

Mentrestant, una conseqüència de l’obertura d’hidrants setmanalment per purgar la xarxa tal com ens demana l’inspector, és que la diferència de pressió que això suposa a la canalització, malmet més els punts dèbils de la xarxa i per això apareixen fuites d’aigua. En aquest darrer mes de juliol, la brigada ja n’ha hagut de reparar dues, una a la Plaça de Baix i l’altra a la Ctra. d’Albanyà.

I tot això al pic de l’estiu, quan el municipi té més demanda d’aigua i on la majoria d’empreses i també d’administracions públiques tenen menys personal per ser període de vacances. Per tant es fa molt més feixuc el seguiment de les actuacions amb qualsevol administració i es retarden més els terminis d’execució de qualsevol intervenció per manca de personal actiu de les empreses, siguin analítiques o siguin obres i instal·lacions dels proveïdors de serveis d’abastament d’aigua.

Finalment, recordar-vos que us seguirem mantenint informats a través del canal de difusió St. Llorenç Informa de qualsevol novetat que hi hagi al respecte. Si us voleu donar d’alta a aquest canal de difusió, guardeu el número de telèfon 675 14 34 08 a l’agenda del vostre mòbil amb el nom de St. Llorenç Informa i envieu un missatge de WhatsApp que digui ALTA i el vostre nom i cognom. A partir d’aquí començareu a rebre els missatges de l’Ajuntament.

Per últim, aconsellem als veïns que utilitzen aigua de pous particulars per a consum de boca i cuinar, que facin analítiques per si l’aigua del pou també pot tenir presència de manganès i ferro en nivells elevats, ja que la problemàtica és a la captació, a l’aigua subterrània i potser s’alimenten del mateix aqüífer que del pou de Sant Antoni.